Nyomdai szótár (R-T)

A-D  E-I  J-M  N-P  R-T  U-Z

Ragasztókötés
Puhafedelű könyveknél alkalmazott kötési eljárás.
Az egymásra hordott íveket együttesen behelyezik egy ragasztókötő gépbe, ahol a könyvtest a szorítópofák közé kerülve egy biztos tartást nyer, ezután az egész egy marókés fölé kerül, ahol a könyv gerince egy meglehetősen durva felületet kap. Az így nyert durva felület meglehetősen sok ragasztóanyagot képes felvenni. A gép megkeni a könyv gerincét ragasztóval, majd a borítóba akasztja. A könyvkötés utolsó fázisa a ragasztóanyag kihűlése után a könyvtest három oldalon való körülvágása.

Rácssűrűség
10 mm-re eső rácspontok száma, me.:vonal/cm, használatosabb formája az 1 inch-re ( 2,54 mm) per vonal az "lpi"-line per inch

Rácsrabontás, raszter (screen, halftone):
Árnyalatos képek nyomtatását lehetővé tevő módszer: szabályos távolságokban elhelyezkedő különböző méretű pontok, amelyek elég sürűek és aprók ahhoz, hogy „becsapják” a szemünket, ugyanis a pont­halmazban az egyes pontokat nem látjuk, s így a halmaz folytonos árnyalatnak tűnik. A rácssűrűség mértéke vonal/cm, angol nyelvterületen lpi (vonal/hüvelyk); azt fejezi ki, hogy cm-enként (hüvely­kenként) hány pontot, sötét foltot számolhatunk meg.

RAM
(random access memory) Operatív tároló

Retusálás
Képjavítás, képtisztítás. Alapjában a képeredeti (papírkép, diakép, vagy scannelt grafika) sérüléseinek, színhibáinak kijavítása, de a képekkel való manipulációra is alkalmazzák, megváltoztatva annak valódiformáját.

RF
(radio frequency) Rádiófrekvencia

RFID
(radio frequency identification). Rádiófrekvenciás azonosító rendszer.

RGB
(red, green, blue) Az additív színingerkeverés (pl. színes monitoroknál) alapszínei: vörös, zöld, kék.

RIP
Raster Image Processor, a PostScript fordítója, amely értelmezhetővé teszi a ps-t a nyomtatók, levilágítók számára.

RTF
(Reach text format) Leginkább a PostScripthez hasonló szabványos formátum "nyomdakész" szöveges dokumentumok és képek tárolására. Az RTF formátumot sok nagy kiadvány- és szövegszerkesztő program ismeri.

SC
Mázolatlan simított papír, kevésbé fényes felületű 40-80g/m˛.

Szálirány
A papírív oldalaránya és a gyártási irány viszonya (hossz szálirány, kereszt szálirány)

Szedéstükör
A kiadvány oldalainak a margók által határolt területe, ahol a szedett szöveg, illusztráció elhelyezkedik. Az élőfej a szedéstükrön belül, az oldalszámok azon kívül helyezkednek el.

Szennycímoldal
A borítólap és a belső címlap között elhelyezkedő oldal, amely többnyire csak a könyv címét tartalmazza.

Szitanyomtatás:
Speciális nyomtatási eljárás. Lényege, hogy a szitanyomófesték, a szita szabadon hagyott felületén keresztül jut a szita alatt levő nyomathordozóra. Szitanyomtatással bármilyen nyomathordozóra és hengeres felületre is készíthető nyomat.

Színbontás
a színes képeredetiről a komplementer szűrőn keresztül készített felvétel a cián, a bíbor és a sárga nyomószín formájában. A negyedik nyomószínhez (feketéhez) a három színszűrőn keresztül külön-külön készített felvétel adott megvilágítási aránnyal.

SWOT
(strengthness-weekness and opportunities) Erősségek, gyengeségek és lehetőségek (vállalatfejlesztési- elemzési módszer)

Tamponnyomás
Nem sík felületek nyomására szolgáló eljárás.

Tipográfia
Egy kiadvány megtervezésének tudománya és művészete. A tipográfia alatt értjük a könyv tervezése, szedése során alkalmazott eszközök összességét.

TIFF (Tagged Image File Format):
Képek, nem vektoros grafikák állományformátuma.

TQM
(total quality management) Teljes körű minőségvezetés.

TXT
(text) Szöveges állomány.

Specimen Papír és Nyomdaipari Zrt. 1102 Budapest, Halom utca 5. Telefon: (36 1) 43 11 302 Fax: (36 1) 43 11 350