Nyomdai szótár (J-M)

A-D  E-I  J-M  N-P  R-T  U-Z

JIT
(Just In Time) "épp idejében" módszer, mely alkalmazásával egy cég nem tart raktáron nagy alapanyag készleteket, hanem olyan ütemezésben szállíttatja azokat, ahogyan azt a termelés igényli.

JPEG formátum
(Joint Photographie Experts Group) Igen elterjedt tömörítési eljárás 256 színárnyalatú vagy annál több színű raszteres képek tárolásához. A JPG a TIF formátummal szemben "veszteséges" eljárás, a kép minősége a tömörítés arányában romlik, de ezt egy bizonyos határig az emberi szem nem veszi észre. A JPG formátumban levő képállományok nevének kiterjesztése rendszerint: JPG (Az eljárás a nevét az azt kidolgozó csoportról kapta.)

Kapitális oromszegő
A könyvtest gerincére fej- és lábrésznél felragasztott színes textilcsík.

Kartonok
Olyan papírtermékek elnevezése, amelyek négyzetmétertömege 180g/m˛ feletti, ill. az ITJ szerint 250-400 g/m˛ között van. A nyomdaiparban leggyakrabban használt típusai az alabástrom-, kromó-, műnyomó, ofszet-, levelezőlap- és játékkártya-karton.

Kasírozás
Papírnyomat, kinagyított fotó, plakát, stb. szürkelemezre, műanyagra, fára, stb. való felragasztása.

KBA
Koening & Bauer-Albert AG

Keménytáblás könyv
Olyan kiadvány, amelynek a fedele 1,5 3,5 mm vastag kötészeti lemez egészpapír, egészvászon, félvászon, műbőr vagy bőrborítással.

Képfelbontás
A nyomandó kép részletgazdagságának mértéke. Két változata van: 1. Digitális feldolgozásnál egysége a dpi (dots per inch), vagyis az egy hüvelykre (inch) jutó pontok száma; 2. Fotótechnikai (hagyományos) feldolgozásnál egysége a raszter, vagyis az egy négyzetcentiméterre jutó pontok száma.

Kifutó kép
egy vagy több oldalán szegély (margó) nélkül megjelentetett kép. A kifutó képet tartalmazó nyomtatványok tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a kép szegélymentesnek szánt szélein végső körülvágáskor néhány (3-5) mm-t levágnak.

Kilövés
A kiadvány oldalainak elhelyezése az íven. A végleges formátumra való hajtogatásnál, az oldalak megfelelő sorrendben követik egymást.

Kolofon
Kolofon az a záradék, melyben a kiadvány kiadására és gyártására vonatkozó technikai jellegű információk szerepelnek. A kolofon helye a könyv utolsó lapja, esetleg a címnegyed copyright-oldala. Az impresszum és a kolofon jellegzetes információi gyakran közösen jelennek meg. A szedők általában „névjegyként” kezelik és megformálásukra különös gondossággal ügyelnek.

Kötészet
Nyomdai műveletcsoport. Főbb típusai: cérnafűzés, irkafűzés, (gerincragasztás), táblakészítés, ragasztókötés, normál és dupla spirálozás, stb.

Lakkozás
A nyomási műveletek befejezése, festékrétegek teljes száradása után a papírt teljes egészében, vagy részben, fényes sima lakkréteggel vonhatjuk be, ami jelentősen növeli a nyomat esztétikai értékét, tartósságát. Célszerű magas vagy ofszetnyomásnál papíroldalanként kétszer lakkozni, jobb fedettség, a jobb minőség kedvéért. Szitalakkozásnál annak nagyobb fedettsége miatt elegendő az egyszeri lakkozás.

Layout
angol; szedési vázlat a layout segítségével közlik a szedővel a leendő nyomóforma kívánt beosztását (vázlat, makett, beosztási terv). A layout fontos elem a kézirat-előkészítésben.

LCD
(liquid cristal display) Folyadékkristályos kijelző

Lehúzódás:
Az a jelenség, amikor a friss, még meg nem száradt nyomat felületéről a nyomdafesték a következő ív hátoldalára tapad.

Leporellóhajtás
Olyan párhuzamos hajtások, amelyek párosával kerülnek egy lap azonos oldalára.

LWC
(lightweight coated) kis négyzet-métertömegű mázolt papír

Magasnyomtatás
Az a nyomtatási eljárás, amelynél a nyomóelemek felülete közel egy síkban vagy hengerpaláston van, a nemnyomó elemek pedig ettől alacsonyabban helyezkednek el.

Mélynyomtatás
Az a nyomtatási eljárás, ahol a nyomóelemek bemélyednek a nemnyomó elemek felületébe. A nemnyomó elemek felületéről a festéket az ún. festéklehúzó kés (rákel) húzza le.

Moaré
A rácspontokból álló alapszínek egymáson való elforgatásakor keletkező mintázat

Mutáció
Részleges szövegcsere

Műnyomó papír
Minőségigényes termékek előállítására alkalmas, teljesen zárt, erősen simított felületű, mindkét oldalon mázolt papír

MWC
közepes súlyú és mázolású papír 75-130gr/m2

Specimen Papír és Nyomdaipari Zrt. 1102 Budapest, Halom utca 5. Telefon: (36 1) 43 11 302 Fax: (36 1) 43 11 350