Nyomdai szótár (E-I)

A-D  E-I  J-M  N-P  R-T  U-Z

EAN kód
(European Article Number Code) Árucikkek azonosítására használt, 8 v. 13 jegyű vonalkód szabványa.

Egyenkénti csomagolás
A kész kiadvány egyesével fóliába csomagolható. A késztermék egyenkénti csomagolása általában áttetsző fóliába.

Envelope (védőborító)
A kötéstáblát védő, de azzal fizikailag nem összetartozó, rendszerint nyomott lap. Grafikai megjelenése kiemelten fontos a könyv esztétikai összképe szempontjából.

Élőfej
A szedéstükör felső szélén elhelyezett, a szerző nevét és a könyv címét vagy az oldalon tárgyalt téma címét, esetleg az oldalszámot is tartalmazó szövegsor.

EPS
PostScript vektorgrafikus adatformátum.

Fájlformátum
Az anyagokat tartalmazó fájlok formátumát egyeztetni kell, az ezek kezeléséhez szükséges szoftverekkel a nyomdának rendelkeznie kell a munkák elkezdéséhez.

FCO
(film coated offset) vékonyan mázolt ofszetpapír, mely az LWC-nél jobb minőségű.

Felületkezelés
Fóliázás, lakkozás: meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.

Flexonyomtatás
Magasnyomtatási eljárás, főként tekercselt csomagolóanyagok, tapéták készítésére alkalmazzák. Jellegzetessége, hogy nyomóformaként flexibilis anyagokat, gumit vagy műanyagot használnak, és az alkalmazott festék párolgásos száradású, gyorsan száradó kis viszkozitású speciális festék, amellyel a papíron kívül alumínium-, celofán-, PVC- vagy egyéb műanyag felület is jól nyomtatható.

Font
A GEM-rendszer alatt egy font egy betűtípus egy változatának egy fokozatát jelentette. A vektoros TrueType és a PostScript 1 esetében az összes fokozat adatait (leírását) egyetlen fájl tartalmazza. Természetesen külön fájl az antikva, külön a kurzív, (fél)kövér és (fél)kövér kurzív változatokat. Egy-egy fájl jelent egy fontot. Az előbbiekből következik, hogy ha egy betűből több változatra van szükség, akkor újabb fájloknak kell tartalmaznia a leírásuk adatait. Mivel egy név alatt legfeljebb négy fájl lehet, ilyenkor új nevet adnak a többi betűfajtának.

Fóliázás, lakkozás
Felületkezelési eljárás. Meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik.

Forma-lakkozás, -fóliázás
Felületkezelés az oldalnak csak egyes, meghatározott részein.

FTP
File Transfer Protocol, nagyméretű file-ok adatcseréjét segíti az Internet segítségével

Gerinc
Könyvek, folyóiratok, tömbök nyitási oldalával szemben levő, élben találkozó alkotórészeinek (hajtogatott ívek, lapok) megnevezése.

Gerinccím
A könyv, vagy időszaki kiadvány gerincén elhelyezett cím. Magyarországon a gerinccím alulról felfelé tart.

Guilloche
Bizonyos geometriai törvények szerint egymásba fonódó, védő vonalmintázat.

Hajtogatás
Ívek hajtogatása - pontos méretre vágás után - késes, táskás és kombinált könyvkötészeti hajtogató gépeken történhet. A hajtogatási módot, amely lehet egy negyed-, fél-, egész-, tizenhat vagy harminckét oldalas hajtás, a kilövés, a nyomtatás, valamint a papír vastagsága határozza meg. Tekercsnyomógépeken a hajtogatásokat a gép egységét képző komplett hajtogatómű végzi.

Holográfia
Fényképészeti eljárás, amellyel a tárgy térhatású képét lehet előállítani lézersugár interferenciája alapján.

Hologram
Holográfiával készített kép.

HTML
(hyper text transfer protocol) A Web univerzális nyelve, szöveges dokumentumok jelölési rendszere

Imprimatúra
Nyomás engedélyezése, jóváhagyása; Végső levonat a kinyomtatott anyagról. az utolsó tördelt szerzői korrektúra, amelyen a kiadó (megrendelő) engedélyt ad a nyomtatásra. Az imprimatúra javítása után már csak a nyomda és a kiadó hivatalos megbízottjainak jelenlétében szabad változtatni.

Indentálás
Kártyamegszemélyesítés egyik formája, mechanikus adatfelviteli mód. A kártya felületi struktúrájába mélyedve, akár különböző színekkel, tapintásra is érzékelhetően kerülnek az információk.

Írisz nyomtatás
Olyan színnyomó eljárás, amikor több színt nyomtatnak egyszerre, ezek a színek egymással fokozatosan egybeolvadva jelentkeznek a nyomathordozón.

Irkafűzés
A kiadvány gerincén elhelyezett két vagy több kapocs, amely a kiadvány összefogását szolgálja. Minimálisan 8 oldalas, legfeljebb a papír vastagságától függően 80-112 oldalas munkáknál alkalmazható

ISDN
(Integrated Services Digital Network) Integrált szolgáltatású digitális hálózat.

ISBN szám
(International Standard Book Number) Könyvek nemzetközi (UNESCO) 10 számjegyu azonosító száma. A nemzeti ISBN irodától (Országos Széchenyi Könyvtártól) lehet kérni. A könyvnek általában az impresszum oldalán szokás elhelyezni.

ISSN szám
(International Standard Serial Number) Időszaki kiadványok és sorozatok nemzetközi (UNESCO) 8 számjegyű azonosító száma. Az ISBN számhoz hasonlóan, szintén igényelni kell.

Specimen Papír és Nyomdaipari Zrt. 1102 Budapest, Halom utca 5. Telefon: (36 1) 43 11 302 Fax: (36 1) 43 11 350